Valkama-tuotteet

Palvelumaksu – mikä ja miksi?

Moni saattaa ihmetellä, että miksi Valkamalla on käytössä palvelumaksu, jota ei palauteta, vaikka leiri muuttaisi muotoaan koronan vuoksi. 

Syy on yksinkertaisesti se, että leiri on Uudenmaan partiopiirin projekti ja piiri myös kantaa taloudellisen riskin. 

Viime vuonna korona yllätti kaikki ja leiri jouduttiin perumaan. Leiriä oli kuitenkin suunniteltu jo reilun vuoden ajan ja luonnollisesti siitä oli syntynyt kustannuksia. Ison leirin kustannuksia kertyy jo aikaisessa suunnitteluvaiheessa. Yksi iso asia on, että tämän kokoisella leirillä on palkattu työntekijä, joka aiheuttaa kustannuksia jo melkein vuosi ennen leiriä.

Kun leiriprojekti viime vuonna keskeytettiin oli siis kustannuksia jo syntynyt, mutta leirimaksuja ei kertynyt yhtään. Piiri joutui kantamaan kymmenien tuhansien eurojen kustannukset ilman leirimaksuja.

Piirihallitus päätti, että leiri siirretään ja pidetään vuonna 2021. Samalla se päätti ottaa uudelleen saman riskin: järjestelykustannukset tulevat, mutta tuottoja ei välttämättä tule. 

Kun normaalioloissa piirileirin leirituotemyynti ja kahvilamyynti on piirin tulonhankkimisväylä, niin vuoden 2021 leirin osalta piiri päätti luopua tästä tulonhankkimismahdollisuudesta, jotta tulevan leirin leirimaksu voitaisiin pitää samana kuin vuonna 2020.

Piiri siis on paitsi kantanut isoa taloudellista riskiä myös luopunut potentiaalisista tuloistaan.

Valkama 2020+1 osalta olemme pyrkineet minimoida kustannusriskiä. Käytämme rahaa mahdollisimman vähän ennen kuin leirin toteutumistapa varmistuu. 

Lisäksi olemme tiivistäneet yhteistyötä Väiskin kanssa viime vuodesta. Se on nyt mahdollista, koska molemmilla on suunnitelmat valmiimpia ja sitä myöten enemmän aikaa etsiä yhteistyön mahdollisuuksia.

Isoin säästö ollaan saavutettu sillä, että päädyimme palkkaamaan yhteisen projektikoordinaattorin Valkamalle ja Väiskille. Näin ollen kustannus on puolet normaalista.

Mutta vaikka siis paljon on yritetty minimoida taloudellista riskiä, niin edelleen se on. Jotta Uudenmaan Partiopiiri pystyy säilyttämään laadukkaan partiotoiminnan, lippukuntien tukemisen ja parhaan paikan tehdä vapaaehtoistyötä päädyttiin palvelumaksuun ja näin jakamaan riskiä myös osallistujille.

Jos Valkama muuttaa muotoaan koronan takia, mutta  toisenlainen leiri ei sovi osallistujalle, niin silloin palvelumaksu jää ainoaksi kustannukseksi.

Haluamme kuitenkin korostaa, että Valkamaahan ei olla perumassa vaan se toteutetaan jollain tavalla. Näin ollen kokonaan ilman Valkama-kokemusta ei tarvitse olla. 

Kuha-vartio

Skip to content